Sterk tegen kanker
Diagnose kanker gehad?
Zorg ervoor dat je zo fit mogelijk blijft.
START ZONDER RISICO - 14 DAGEN GRATIS →
Heb je last van vermoeidheid na kanker?
De meest benoemde klacht die patiënten ervaren tijdens en na kanker is vermoeidheid. Bij 85% is er sprake van kanker-gerelateerde vermoeidheid (fysiek en/of mentaal) als gevolg van het ziekteproces en de medisch oncologische behandeling.
Naast vermoeidheid hebben patiënten vaak last van een verminderde spierkracht en conditie. Een operatie of bestraling veroorzaakt littekenweefsel wat kan leiden tot onder andere pijn, problemen met bewegen en oedeem (vochtophoping).
Na het afronden van de medische behandelingen voelen patiënten zich vaak op hun dieptepunt door de klachten die zij ervaren en zijn zoekende hoe zij zich beter kunnen gaan voelen. Ervaar jij deze klachten? Dan is nu het moment om te starten met gerichte revalidatie door middel van het BAM OncoFit-programma.
Waarom BAM OncoFit?
Fitnessprogramma’s zijn er genoeg maar fitness als revalidatie bij kanker is een vak apart. Het is bewezen dat mensen die deelnemen aan het BAM OncoFit programma met fitness, voeding en leefstijl meer energie hebben, minder moe zijn en zich fijner voelen. Bewegen, met name fitness- en spiertraining, heeft altijd een positief effect, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Maar alleen fitness is onvoldoende! Het gaat om een totaalaanpak met goede herstellende voeding en gericht op een gezonde leefstijl. En dat bieden wij al 25 jaar met BAM OncoFit.
Voor wie is OncoFit?
BAM OncoFit is voor iedereen met elke vorm van kanker. Zit je nog in het medische traject of heb je deze al afgesloten en ervaar je nog klachten? Dan is OncoFit voor jou. Patiënten voelen zich vaak onzeker en hebben vragen zoals: ben ik niet te kwetsbaar om te sporten? Ik ben al zo moe, hoe moet ik beginnen met revalideren? Wat als ik iets verkeerd doe? Kan mijn lijf het wel aan?
Natuurlijk heb je veel doorgemaakt en is het vertrouwen in je eigen lijf geschaad. In onze video’s zie je deelnemers met vergelijkbare situaties, laag belastbaar en met dezelfde vragen. Je zit hoe we hen stap voor stap omhoog helpne met oefeningen, educatie met relevante onderwerpen, handige tips en oefeningen. Iedereen doet mee op het eigen niveau.
Bij BAM is er ook een mogelijkheid tot persoonlijke begeleiding in dit 24 weken programma door een BAM OncoFit Therapeut.
Natuurlijk kun je het online OnoFit-programma ook combineren met begeleiding van een eigen therapeut.
Leefstijl is risicofactor bij kanker
Leefstijl speelt belangrijke rol
Bij slechts 5% van de mensen met kanker speelt erfelijkheid een rol. Terwijl overgewicht en leefstijlfactoren als voeding, bewegen, stress, roken en alcoholgebruik een veel grotere rol speelt bij het ontstaan van kanker. Dat geldt ook voor de gevolgen, het risico om opnieuw kanker te krijgen (recidief) en het risico op overlijden. Daarom verdient volgens KWK Kankerbestrijding leefstijl meer aandacht bij mensen met en na kanker. Mooi advies maar hoe doe je dat in de praktijk en waar begin je?
Alleen adviezen werken niet
Vaak krijgen mensen na kanker wat adviezen om gezonder te gaan leven en meer te bewegen. Maar in de praktijk zien we dat dit onvoldoende effect heeft. Met BAM OncoFit hebben we al veel mensen geholpen om zoals zij aangaven ‘niet alleen te overleven maar ook weer te leven’. Wij werken met een concreet programma, samengesteld i.s.m. oncologen, oncologie-fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen en revalidatiewetenschappers. De programma’s zijn klinisch bewezen effectief.
Hoe groot is jouw risico op (opnieuw) kanker?
Mensen die kanker hebben gehad hebben 27% meer kans om het opnieuw te krijgen. Met de medische behandeling wordt niet gewerkt aan de risicofactoren van kanker. Sterker nog: de meeste mensen gaan juist minder bewegen en raken beschermende spiermassa kwijt en de medicatie en chemo verstoren het darmevenwicht. Daarom is werken aan een gezonde leefstijl voor mensen rondom kanker nog belangrijker.
In de OncoFit cursus nemen we je mee langs de risicofactoren en hoe je deze te lijf kunt gaan. (Zie ook les 1 OncoFit: ‘Hoe ontstaat kanker en hoe verminder ik mijn risico’ door Elise van Dam, Oncologie-fysiotherapeut.)
Elise van Dam, MSc. Master oncologie
fysiotherapeut, Coördinator BAM OncoFit:
‘BAM OncoFit is het eerste programma waar fitness, gezonde voeding en een gezonde leefstijl centraal staan, gebaseerd op 30 jaar ervaring. Leefstijl heeft een positieve invloed op zowel de bijwerkingen/negatieve gevolgen van medische ingrepen als de kwaliteit van leven. Ik hoop dat iedereen met een oncologische aandoening kiest voor een gezonde leefstijl. Deelname aan OncoFit kan hierbij de eerste stap zijn. Naast dat lotgenoten steun bieden, maken wij er met zijn allen een gezellig moment van!’
De 3 VET pijlers van OncoFit
BAM = Voeding, Educatie & Training
Voeding
Gezonde voeding is de basis voor goed herstel. Het OncoFit-Voedingsplan bevat wetenschappelijk bewezen én gezonde recepten.
Educatie
Je eigen lijf begrijpen is belangrijk. Met de OncoFit educatielessen neem je de touwtjes weer in eigen handen.
Training
Niet gewoon meer bewegen maar een gericht trainingsplan werkt positief op het herstel en opbouw van je lijf.
Voeding
Gezonde leefstijl & gezonde voeding is de basis
Wist je dat sommige voedingsmiddelen de kans op kanker vergroten en andere dat juist verminderen? Zeker wanneer je kanker hebt (gehad) is aandacht voor de juiste voeding van levensbelang. Een programma gericht op gezonde voeding werkt positief op vermoeidheid en herstel bij kanker survivors. Een vooral plantaardig dieet en mediterraan dieet zijn bewezen effectief. Deze werken ontsteking modulerend, boosten het immuunsysteem en verminderen de kans op (opnieuw) kanker.
Het mediterrane dieet kenmerkt zich door:
- Vooral plantaardige voeding zoals volle granen, peulvruchten, noten, zaden, fruit en groenten. • Gezonde plantaardige oliën zoals olijfolie als de belangrijkste bron van voedingsvet. • Beperkte inname van rood en verwerkt vlees, verzadigd vet en geraffineerde suikers.
- Weinig magere zuivel.
- Middelmatige consumptie van vis.
- Matige, alcoholconsumptie (meestal rode wijn) bij de maaltijd.
- Drinken van water, thee en kruidenmixen.
Daarom vind je in het OncoFit-Voedingsplan lekkere én gezonde mediterrane recepten en ook gewone Nederlandse pot aangevuld met ‘anti-kanker foods’
Supplementen & kanker
Een gezond darmevenwicht blijkt van groot belang bij kanker. Het is wetenschappelijk bewezen dat verbetering van de darmgezondheid door suppletie met probiotica (positieve micro-organismen) het energieniveau van kankersurvivors kan verbeteren en de vermoeidheid verminderen. Door zowel probiotica capsules te gebruiken als probiotische producten, gefermenteerde producten zoals kefir en zuurkool, verhoog je de hoeveelheid en diversiteit van de positieve darmbacteriën. Dit werkt positief op je gezondheid, energieproductie, immuunsysteem, herstelsysteem, hersenfunctie, spierwerking en… vermoeidheid. Overleg het gebruik van supplementen vooraf altijd met de oncoloog/oncologieverpleegkundige. In het programma bespreken we de voordelen en risico’s van supplementen.
Educatie
Goede uitleg helpt je jezelf begrijpen
‘Ik ben de controle kwijt over mijn eigen lijf en leven’
Dat is een veel gehoord probleem. De medische wereld heeft het druk en er is tijd te kort voor goede uitleg. Maar ook door ‘mist in je hoofd’ is het vaak moeilijk om alle informatie die je krijgt te begrijpen en onthouden. Bij OncoFit vindt je educatieve video’s over het ziekteproces, de behandelingen en gezondheid. Deze kun je op je eigen tijd en tempo bekijken en zo vaak als je maar wilt. Is dat niet handig? Het is aangetoond dat een beweegprogramma bij kanker gecombineerd met goede educatie effectiever is dan alleen bewegen.
Pijn, angst & pijnbeleving
Pijn is een raar verschijnsel omdat pijn niet echt meetbaar of tastbaar is. Pijn in het lijft kan angst en onzekerheid geven maar niet elke vorm van pijn is direct door druk van een tumor op een zenuw of tegen een orgaan. Maar angst vergroot de pijnbeleving. Ook dit ontwerp word besproken in de educatielessen. Onze deelnemers vertellen in de video’s openhartig over hun angsten en bijvoorbeeld slecht slapen voor een onderzoek.
Pijnbestrijding met oefeningen
Door stress en spanning ervaar je eerder pijn en worden pijnsignalen heftiger doorgegeven. Daarom kunnen ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en oefeningen die het bindweefsel en littekenweefsel losmaken ook bijdragen aan verlichting van de pijn. In de OncoFit fitnessvideo’s vind je deze oefeningen.
Bewegen
Fitnesstraining of gewoon ‘meer bewegen’?
Wanneer je net start of moeite hebt met bewegen, is elke vorm van bewegen positief. Maar wil je echt je conditie weer opbouwen, meer energie en je kanker risico verminderen dan zul je stap voor stap intensiever aan de slag moeten. Daarom bestaat het OncoFit programma uit 3 fasen:
• Fase 1. De therapeutische fase, met rustige oefeningen, gericht op herstel.
• Fase 2. De krachtfase, met meer aandacht voor spiertraining en krachtopbouw.
• Fase 3. De conditionele fase, met meer aandacht voor conditie en weer intensiever belasten.
Let wel: dagelijks wandelen kan ontspannend werken maar is onvoldoende om je herstel en spieropbouw te bevorderen. Veel mensen raken hierdoor juist vermoeider.
Bewegen en pijn
‘Ja, maar als ik beweeg, doet het pijn!’ is een vaak gehoorde tegenwerping op het advies om meer te bewegen. Natuurlijk is pijn een signaal dat je niet lukraak mag negeren. Maar als je door dat signaal minder gaat bewegen, is de kans groot dat klachten verergeren en chronisch worden! De OncoFit Therapeut is geschoold in nieuwe behandeltechnieken die bijvoorbeeld een pijnlijke schouder gemakkelijker laten bewegen en de ‘blokkades’ verhelpen na operatie of bestraling. Wanneer je weinig beweegt, neemt namelijk de genezende doorbloeding van de weefsels af. Dit zal het herstelproces altijd negatief beïnvloeden. Het OncoFit Fitnessprogramma bestaat uit oefeningen die bewezen veilig en effectief zijn.
De cursus bestaat uit de volgende educatielessen:
1: Starten met OncoFit
Les 1. Starten met OncoFit
Les 2. Kanker, vermoeidheid & darmgezondheid
Les 3. Omgaan met kanker, hoe doet jij dat?
Les 4. Gezonde leefstijl, leuk, maar hoe doe je dat?
Les 5. Evaluatie
2: Bewegen Als Medicijn
Les 6. Fitness voor herstel, hoe doet je dat?
Les 7. Meer energie door krachttraining
Les 8. Meer energie door cardiotraining
Les 9. Meer mobiliteit door meer soepelheid
Les 10. Evaluatie
3: Voeding Als Medicijn
11. Gezonde voeding: de juiste hoeveelheden
12. Gezonde voeding: de juiste combinaties
13. Gezonde voeding: de juiste timing
14.. Gezonde snacks & tussendoortjes
15. Evaluatie
4: Leefstijl Als Medicijn
Les 16. Overgewicht en kanker
Les 17. Omgaan met stress
Les 18. Ontspannen kun je leren
Les 19. Slaap je gezond & fit
Les 20. Evaluatie
5: Leefomgeving Als Medicijn
Les 21. Gezond leven in een gezonde omgeving
Les 22. Sociale relaties, werk & werkhervatting
Les 23. Hoe verder na de cursus?
Les 24. Eindevaluatie
In het OncoFit Cursusboek vind je deze lessen terug en in het online programma vindt je video’s van de educatielessen waarin onze professionals deze onderwerpen in live groepen behandelen en ingaan op vragen van de deelnemers.
Een kijkje achter de schermen bij OncoFit
OncoFit is het programma gericht op revalidatie en herstel tijdens en na kanker. Dit kan zelfstandig of onder begeleiding individueel of in groepsverband.
OncoFit online programma is een 24-weekse programma:
- 60 video’s: waaronder educatielessen, voedingsvlogs, fitnessvideo’s.
- Uitleg en meer info over de onderwerpen.
Bij het totaalprogramma horen de volgende boeken*: - Het OncoFit Cursusboek met informatie, naslagwerk en oefeningen.
- Het OncoFit Voedingsboek met gezonde recepten
- Het OncoFit Werkboek met fitness schema’s en activiteitenlogboek.
* apart aan te schaffen. Bestel hier:
https://fysiophysics.nl/shop/boeken/oncofit-boekenpakket/
START VANDAAG →BewegenAlsMedicijn BV
KvK: 88208745
BTW: NL864538960B01
Bank: NL09RABO 0320 2768 21
Kantooradres (geen bezoekadres)
BewegenAlsMedicijn BV, Linnaeusweg 31, 3401 MS IJsselstein
Het platform voor gezond leven & preventie
Gezond bewegen, gezonde voeding en een gezonde leefstijl