Zwanger&Fit

Fitness en intensief sporten tijdens de zwangerschap werd lang gezien als onverantwoord. Ook training van de bekkenbodemspieren was taboe. Maar diverse studies en onze praktijkervaringen leren anders. Bewegen als medicijn ontwikkelde deze leuke groepsfitnesscursus speciaal voor zwangere vrouwen!

Wat zijn de voordelen van Zwanger&Fit?ZF_170_x_378_px

  • fitter en energieker
  • minder angst voor de bevalling
  • minder rug- en bekkenklachten
  • een gezondere bloeddruk hebben
  • minder last van zwangerschapsdiabetes
  • minder depressief (ook na de bevalling)
  • minder last van ongewenst urineverlies
  • sneller in shape na de bevalling

Na de bevalling snel weer in shape

Zwanger&Fit is een leuke, sportieve manier om fit te bijven tijdens de zwangerschap, je voor te bereiden op de bevalling en om snel weer in shape te komen na de bevalling. Je wil natuurlijk niet meer dan nodig in gewicht aankomen en op een aangepast niveau blijven sporten. De cursus bestaat uit 15 lessen. Daarvan krijg je er 9 voor de bevalling en 6 daarna. Deze cursus van Bewegen als medicijn bij de zwangerschap is erkend door het Genootschap voor Fysiotherapie.


Voor wie is Zwanger&Fit?

Zwanger&Fit is bedoelt voor elke zwangere vrouw die zich op en gezellige, sportieve en verantwoorde manier wil voorbereiden op de bevalling. Je hoeft niet sportief te zijn om mee te doen aan de cursus. En of het je eerste of tweede bevalling is, maakt ook niet uit. De zwangerschapsfitnesstraining is bijzonder geschikt voor vrouwen met rug- en bekkenklachten. We besteden veel aandacht aan dit onderwerp. Deelnemers van Zwanger&Fit geven aan dat ze door de cursus minder bang zijn voor de bevalling.

Uniek: combinatie van theorie en fitness

Een fitnessprogramma speciaal voor zwangere vrouwen is al uniek, maar nieuw is de combinatie van theorielessen en fitness. Dit beweegprogramma is  gebaseerd op het zogeheten VET-principe. Die afkorting staat voor Voeding, Educatie en Training. Want om je lichaam optimaal voor te bereiden op de bevalling, zijn ze alledrie nodig. Bij de cursus zit een cursusboek inbegrepen. waaruit we met z'n allen elke week een onderwerp behandelen. Alles wat je over de zwangerschap moet weten, komt aan bod: rug- en bekkenklachten, houding, stabiliteit, hoe je moet tillen en gaan staan. 

Gezond eten tijdens de zwangerschap

Na de 'theorieles' gaan we aan de slag met oefeningen over het onderwerp dat we net hebben besproken. Als het onderwep van de educatieve les 'ademhalingstechnieken ('hijgen en puffen'), perstechnieken, pershoudingen en weeën opvangen' is, dan krijg je daarna oefeningen die daar direct op aansluiten. Natuurlijk besteden we veel aandacht aan gezonde voeding. In het cursusboek staan ook oefeningen voor thuis en extra achtergrondinformatie die je lekker op je gemak kan lezen.

Verantwoord sporten tijdens de zwangerschap

Deze revolutionaire methode is ontwikkeld door een team van deskundigen: verloskundigen, gynaecologen, (sport)artsen, therapeuten en diëtisten. De instructeurs hebben een jarenlange ervaring in hun vakgebied en hebben naast een algemene opleiding een specifieke training gehad om fitness bij zwangerschap te geven.

Ervaring Zwanger&Fit

Karin (26): 'De bevalling is prima verlopen!'
'Ik vond de educatielessen leuk en leerzaam. Je leerde veel over je eigen lijf en wat er precies met je gebeurt tijdens de zwangerschap. Ook de partneravond was een groot succes. Min vriend baalde dat hij mee moest, maar achteraf vond hij het heel leuk. De bevalling is prima verlopen!'

Momiza (33): 'Mijn bekkenklachten werden minder'
'Vanwege mijn bekkenklachten ging ik naar een bekkentherapeut. Die raadde mij deze zwangerschapscursus aan. In het begin was ik bang dat de klachten erger zouden worden, maar tot mijn verbazing ging het beter. De volgende zwangerschap ben ik zeker weer van de partij, maar nu eerst lekker genieten van mijn kleintje.