OncoFit

Het allereerste leefstijlprogramma rondom oncologie: gerichte therapeutische oefeningen, specifieke fitness, gezonde voeding & educatie.

Wat zijn de effecten van OncoFit?OF_170_x_378_px

Uit de speciale OncoFit-Testen en enquêtes is gebleken dat de deelnemers:

  • Meer energie hebben
  • Zich fitter en fijner voelen
  • Zich zekerder voelen
  • Een gezondere bloeddruk hebben
  • Een ‘gezonder gewicht’ krijgen
  • Bewegen leuk (zijn gaan) vinden
  • Bewuster met voeding om gaan
  • Minder angstig zijn
  • Minder last hebben van vochtophoping
  • Positiever in het leven staan

 

Wat is OncoFit?

Kanker komt in vele vormen met verschillende behandelmogelijkhedenvoor. Gelukkig is door de huidige medische zorg de overlevingskans enorm toegenomen. Wanneer de diagnose ‘kanker’ gesteld wordt, heeft dat een enorme impact. Dit kan leiden tot depressiviteit en vermoeidheid. Medische behandeling zoals een operatie of bestraling veroorzaakt littekenweefsel wat kan leiden tot pijn, problemen met bewegen en bijvoorbeeld oedeem (vochtophoping).

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat mensen die deelnemen aan een fitnessprogramma (ondanks de omstandigheden) meer energie hebben, minder moe zijn en zich fijner voelen. Bewegen, met name fitness- en spieroefeningen, hebben altijd een positief effect, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Maar alleen fitness is onvoldoende. Het gaat om een totaalaanpak, een leefwijze die je aanneemt. Al sinds 1992 hebben veel mensen met kanker met grote tevredenheid deel genomen aan het programma. Zou het ook iets voor u zijn?

Wat is OncoFit? Oncoloog Thijs van Dalen over Oncofit

Voor wie is OncoFit?

OncoFit is voor iedereen bij wie de diagnose kanker is gesteld ongeacht de ernst en fase van de medische behandeling. Deelname aan OncoFit kan zowel individueel als in  groepsverband. Na een intake en een aantal testen wordt bepaald of u naast de educatieve bijeenkomsten ook nog individuele oefeningen krijgt of direct aan de beweeggroep
kunt deelnemen. Afhankelijk van de ernst van uw klachten zal overleg plaatsvinden met uw behandelend arts, specialist of oncologieverpleegkundige.

Nieuwe Oncologische Fysiotherapie: 4xT methode

De OncoFit therapeut is opgeleid in de nieuwste oncologische fysiotherapeutische behandelmethode: de 4xT methode. Deze methode herstelt o.a. bij schouderproblemen na borstkanker de schouderfunctie sneller dan gebruikelijk. Deze methode combineert EasyTapingtechnieken met bindweefseltechnieken, manuele technieken en speciale oefeningen. Dit is essentieel omdat anders de fitnessoefeningen averechts werken!
Bij pijnlijke bewegingen en verminderde beweeglijkheid zal u eerst met een individuele fase starten en daarna pas in de OncoFit beweeggroep.

Waarom is OncoFit zo uniek?

OncoFit is het eerste programma dat therapeutische oefeningen, fitness, gezonde voeding en leefstijl combineert. OncoFit is geen zware psychologische praatgroep, maar een educatief beweegprogramma met als thema ‘leren genieten van het leven ondanks de omstandigheden’. Er is voldoende ruimte voor emotie, maar u zult merken dat het bewegen u een positieve kijk geeft op uw eigen lijf en het leven. Onderzoek heeft aangetoond dat al deze onderdelen gecombineerd moeten worden met gerichte educatie op het bereiken van een gezonde leefstijl. Naast educatie en bewegen blijkt ook gezonde voeding essentieel te zijn. OncoFit is het eerste programma dat al de componenten die nodig zijn, combineert tot een harmonisch geheel.

OncoFit is gebaseerd op het VET-principe van Fysio Physics: gezonde Voeding, Educatielessen en speciale Training. Deze drie onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd en de lessen worden gegeven door speciaal hiervoor opgeleide therapeuten en trainers.

Voeding: Het OncoFit Voedingsplan bevat lekkere en gezonde recepten. Tevens krijgt u les over gezonde voeding, verantwoord koken, tussendoortjes en lekkere tips.

Educatie: Tijdens de speciale groepsbijeenkomsten wordt uitgelegd, aan de hand van een cursusboek, wat de oorzaken en gevolgen zijn van kanker en wat u er zelf aan kunt doen om meer energie te krijgen, sneller te herstellen en gezond te leven. Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen en persoonlijke adviezen.

Training: Het sporten vindt plaats in groepsverband, maar soms is eerst een individuele fase nodig. Via een OncoFit-test wordt uw conditie bepaald. Ook wordt een individueel fitnessprogramma gemaakt, afgestemd op wat ú kunt. Let op: alleen wandelen of fietsen is onvoldoende. Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen.

Hoe lang duurt de OncoFit cursus?

De cursus duurt 26 weken. Maar natuurlijk is het verstandig om daarna zelfstandig of onder begeleiding door te gaan met sporten.Er is wekelijks een groepsbijeenkomst onder begeleiding van een therapeut/trainer. Aansluitend wordt er op aangepast niveau gesport, individueel of in groepsverband. In overleg wordt een beweegplan samengesteld zodat u thuis, buiten of vaker op het centrum kunt sporten. Tevens wordt u maandelijks getest.