BigFit

Wie obesitas of overgewicht heeft, heeft waarschijnlijk talloze pogingen gedaan om af te vallen. Recente wetenschappelijke ontwikkelingen tonen aan dat streng lijnen niet de oplossing is voor obesitas. Je valt tijdelijk een beetje af, maar tegelijkertijd ontregelt al dat lijnen je stofwisseling. Dat maakt afvallen zo moeilijk, maar wel noodzakelijk. Want ernstig overgewicht is meer dan alleen 'te zwaar' zijn. Obesitas kan levensbedreigend zijn. Het verhoogt de kans op depressiviteit, hartproblemen, hoge bloeddruk, verschillende vormen van kanker, nierziekte en diabetes.

Wat zijn de voordelen van BigFit?BF_170_x_378_px

  • een gezond gewicht
  • meer zelfvertrouwen
  • gezondere bloedglucosewaarden
  • bewuster omgaan met voeding
  • fitter en energieker
  • weer genieten van het leven!

logo_NOV

Samenwerking met de Nederlandse Obesitasvereniging
In samenwerking met de Nederlandse Obesitasvereniging ontwikkelde Bewegen als medicijn een leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht en obesitas. Een gebruikelijke interventie bij fysiotherapie en fitness is lijnen in combinatie met sporten, maar dat heeft juist fatale gevolgen. Obesitas aanpakken vraagt om een andere, gerichte aanpak. Daarom ontwikkelde Bewegen als medicijn een beweegprogramma speciaal voor obesitas. En de resultaten daarvan zijn opmerkelijk. Deelnemers geven aan dat ze zich fitter, fijner en zekerder voelen. Ze gaan bewuster om met voeding, zijn bewegen leuk gaan vinden en, het allerbelangrijkste: ze hebben weer een gezond gewicht!

Waarom je lichaam bij obesitas anders werkt

De cursus is bedoeld voor iedereen met overgewicht en een BMI van 30 en hoger. Door het leefstijlprogramma van Bewegen als medicijn kunnen de gezondheidsrisico's en nadelige gevolgen van overgewicht aanzienlijk worden verkleind. Om die doelen te bereiken, is een totaalaanpak nodig. Een radicale verandering in het voedings- en beweegpatroon. Het programma duurt 12 maanden. Dat is langer dan de meeste beweegprogramma's die veel sport- en fitnesscentra aanbieden. Kortdurende programma's zijn op langere termijn niet tot nauwelijks effectief, wijzen wetenschappelijke onderzoeken uit.

Beweegprogramma voor mensen met overgewicht

Met een BMI van 30 of hoger reageert je lichaam anders op voeding en training. In deze groepsfitnesscursus leer je alles over de achtergronden van overgewicht en ga je actief aan de slag. Hoe vreemd het op het eerste gehoor klinkt, onze beweegprogramma's voor mensen met overgewicht zijn gebaseerd op het VET-principe. Die afkorting staat voor Voeding, Educatie en Training. Want om verantwoord en structureel af te vallen, zijn ze alledrie nodig. 

Individueel fitnessprogramma

Wanneer je je voor het beweegprogramma aanmeldt, testen we eerst wat je lichaam aankan. Op basis van die testresultaten maken we een individueel fitnessprogramma. Daarbij zijn vooral de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen belangrijk. Elke maand meten we met een speciale test je vorderingen en stellen we het programma bij.

Voeding en overgewicht

Alle deelnemers krijgen een uitgebreid cursusboek. Daarin vind je onder meer een speciaal voedingsplan met lekkere recepten, afgestemd op mensen met overgewicht en obesitas. In de groepsles behandelen we daar elke week een thema uit. Daardoor ga je begrijpen waarom je lichaam anders reageert dan bij mensen zonder overgewicht. Je leert hoe je eten de baas wordt. Hoe je verantwoord kookt en de tussendoortjes zo gezond mogelijk houdt. Je krijgt leerzame en verrassende tips om de controle over je lichaam en je eetgedrag terug te krijgen. En om zeker te weten dat iedereen de stof goed heeft begrepen, is er aansluitend een kennisquiz.

Sportief aan de slag

Na die 'theorieles' gaan we sportief aan de slag met de stof die we net hebben besproken. We sporten samen, maar iedereen doet dat op z'n eigen niveau zodat je nooit meer doet dan je lichaam op dat moment aankan. Daarnaast sport je 1 √† 2 keer per week zelfstandig, onder begeleiding van een vakkundig opgeleide instructeur. 

Medische deskundigen

Het beweegprogramma voor mensen met overgewicht en obesitas is ontwikkeld door een team van medisch deskundigen, bestaande uit internisten, diabetesverpleegkundigen, (sport) artsen, therapeuten, di√ętisten en instructeurs. Stuk voor stuk hebben ze jarenlange ervaring in hun vakgebied. Alles over de achtergronden, theorie en de gezichten achter Bewegen als medicijn lees je hier>>  

Ervaringen BigFit

Esther (38): 'Voor de cursus kwam ik het huis bijna niet meer uit'
'Ik schaamde me en durfde steeds minder dingen buitenshuis te doen. Het gevolg was dat mijn man en ik meer dan 150 kilo wogen en het huis bijna niet meer uit kwamen. Met dit beweegprogramma voor mensen met overgewicht kreeg ik eindelijk waar ik al jaren naar verlangde: echte begeleiding,. Niet zo maar wat simpele tips en opmerkingen waar ik niets aan heb. Inmiddels ben ik 30 kg afgevallen en mijn man 45. We voelen ons een stuk fitter en hebben nieuwe vrienden gemaakt. Bewegen als medicijn heeft ons leven gered.'

Barbara (42): 'Ik dacht dat je honger moest lijden om af te vallen'
'Ik wilde graag een operatie voor een maagverkleining, maar de arts vond me te zwaar en een operatie te riskant. Ik had morbide obesitas. Ik was het zat om altijd nagekeken te worden. En die afkeurende blikken als ik een snack eet op straat vond ik ook vreselijk. Samen met een vriendin, ook een dikkerd, ben ik deze groepsfitness gaan doen. Super. Enorm gelachen, veel geleerd. Ik heb het eten onder controle. Ik dacht dat je honger moest lijden om je doel te bereiken, maar dat is dus echt niet zo. We zijn echte fans geworden en sturen er iedereen met overgewicht naartoe.'