LongFit

Het eerste leefstijlprogramma voor mensen met astma & COPD met gerichte longoefeningen & fitness, gezonde voeding & educatie.

Wat zijn de effecten van LongFit?LF_170_x_378_px

Uit de speciale LongFit-Testen en enquêtes is gebleken dat de deelnemers:

 • Meer lucht hebben
 • Minder (vaak) benauwd zijn
 • Beter tegen inspanning kunnen
 • Minder (vaak) ontstekingen hebben
 • Zich fitter en fijner voelen
 • Zich zekerder voelen
 • Een gezondere bloeddruk hebben
 • Een gezond gewicht krijgen
 • Bewegen leuk (zijn gaan) vinden
 • Bewuster met voeding om gaan
 • Meer energie hebben
 • Minder angstig zijn

Wat is LongFit?

Astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) kunnen uw ‘kwaliteit van leven’ nadelig beïnvloeden. Benauwdheid, weinig lucht, weinig energie en moeite met inspanning zijn de meest voorkomende klachten. Wat veel mensen niet weten is dat COPD levensbedreigend is! Het goede nieuws is, dat bewezen is, dat een gericht programma de benauwdheidklachten vermindert en meer energie geeft. Let op: Alleen ademhalingsoefeningen of ‘meer bewegen’ is onvoldoende. Het gaat om een totaalaanpak, een leefwijze die je aanneemt. LongFit is het eerste landelijke leefstijlprogramma speciaal voor mensen met longklachten. Veel mensen met longklachten hebben het programma al met succes doorlopen. Het heeft letterlijk hun leven veranderd. Zou het ook iets voor u zijn?

Voor wie is LongFit?

LongFit is voor iedereen, jong en oud, met longklachten zoals Astma & COPD (chronische bronchitis & longemfyseem), ongeacht de ernst van de klachten. Deelname aan LongFit kan zowel individueel als in groepsverband. Na een intakegesprek en enkele testen wordt bepaald of u naast de educatieve bijeenkomsten ook nog individuele oefeningen krijgt of dat u direct aan de beweeggroep kunt deelnemen. Afhankelijk van de ernst van uw klachten zal overleg plaatsvinden met uw arts, specialist of longverpleegkundige.

Waarom is LongFit zo uniek?

LongFit is het eerste programma dat longoefeningen, fitness, gezonde voeding en leefstijl combineert. Longklachten worden vaakonderschat. De meeste mensen krijgen medicijnen voorgeschreven en krijgen informatie over de longaandoening. Uit onderzoek blijkt dat dit op de langere termijn onvoldoende is om de ziekte en gevolgen terug te dringen. Natuurlijk is het belangrijk om met medicatie de reactie van de luchtwegen en ontstekingen te bestrijden, maar het lichaam moet ook leren om meer zuurstof op te nemen en te verwerken en koolzuur af te geven. Want dat veroorzaakt uiteindelijk de benauwdheid. Vooral mensen die vaak longontstekingen hebben (COPD), hebben ook extra voeding nodig en naast ademhalingsoefeningen ook gerichte spiertraining. Onderzoek heeft aangetoond dat al deze onderdelen gecombineerd moeten worden met educatie gericht op het bereiken van een gezonde leefstijl.

LongFit combineert alle componenten die nodig zijn tot een harmonisch geheel. LongFit is gebaseerd op het VET-principe van Fysio Physics: gezonde Voeding, Educatielessen en speciale Training. Deze drie  onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd en de lessen worden gegeven door hiervoor opgeleide therapeuten en trainers.

Voeding: Het LongFit Voedingsplan bevat lekkere en gezonde recepten afgestemd op mensen met longaandoeningen. Tevens krijgt u les over gezonde voeding, verantwoord koken, tussendoortjes en lekkere tips.

Educatie: Tijdens de speciale groepsbijeenkomsten wordt met behulp van een cursusboek uitgelegd wat de oorzaken en gevolgen zijn van longaandoeningen en wat u er zelf aan kunt doen om meer lucht en meer energie te krijgen. Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen en persoonlijke adviezen.

Training: Het sporten vindt plaats in groepsverband, maar soms is eerst een individuele fase nodig. Via een uitgebreide LongFit-test wordt uw longconditie bepaald en bijvoorbeeld ook uw ‘saturatie tijdens inspanning’ gemeten. Ook wordt een individueel fitnessprogramma gemaakt, afgestemd op wat ú kunt. Let op: alleen ademhalingsoefeningen en wandelen is onvoldoende. Het gaat om trainen op de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen. Door middel van speciale LongFit-testen worden maandelijks de resultaten gemeten en indien nodig wordt het programma bijgesteld. Daarom is het LongFit-programma zo succesvol.

Hoe lang duurt het LongFit-programma?

De cursus duurt 26 weken. Maar natuurlijk is het verstandig om daarna zelfstandig of onder begeleiding door te gaan met sporten. Het programma bestaat uit meerdere fases. In de eerste fase is er wekelijks een groepsbijeenkomst onder begeleiding van een therapeut/trainer. Aansluitend wordt er op aangepast niveau gesport, individueel of in groepsverband. In overleg wordt een beweegplan samengesteld zodat u thuis, buiten of vaker op het centrum kunt sporten. Tevens wordt u maandelijks getest.