HartFit

Het allereerste leefstijlprogramma voor mensen met verhoogd risico op hart- en vaatziekten!

Wat zijn de effecten van HartFit?HF_170_x_378_px

Uit de speciale HartFit-Testen en enquêtes is gebleken dat de deelnemers:

 • Meer energie hebben
 • Minder (vaak) benauwd zijn
 • Beter tegen inspanning kunnen
 • Zich fitter en fijner voelen
 • Zich zekerder voelen
 • Een gezondere bloeddruk hebben
 • Een gezonder bloedcholesterol hebben
 • Een gezond gewicht krijgen
 • Bewegen leuk (zijn gaan) vinden
 • Bewuster met voeding omgaan
 • Minder angstig zijn
 • Meer genieten van het leven

Wat is HartFit?

Aantasting van hart en bloedvaten is één van de grootste oorzaken van een hartinfarct, beroerte, etalagebenen en voortijdig overlijden. HartFit is het eerste landelijke leefstijlprogramma met wetenschappelijk bewezen elementen die de kans op een hartinfarct vermindert. Het doel van HartFit is u helpen met het verlagen van uw gezondheidsrisico door het bestrijden van overgewicht, het verkrijgen van een gezonde bloeddruk, te stoppen met roken, meer te bewegen, gezond leren eten, beter om te leren gaan met stress en te leren om meer te genieten van het leven. Ook als u nog nooit aan sport gedaan heeft, kunt u deelnemen aan deze gezellige cursus. Al veel mensen met (een verhoogd risico op) hartklachten hebben het programma met succes doorlopen. Het heeft letterlijk hun leven veranderd. Zou het ook iets voor u zijn?

Voor wie is HartFit?

HartFit is voor iedereen met (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten, zoals mensen met een verhoogde bloeddruk, mensen met een verhoogd cholesterol, mensen boven de 50 jaar die roken en mensen die bekend zijn met een ziekte die het hart of de bloedvaten betreft zoals een hartinfarct of etalagebenen. Deelname aan HartFit kan zowel individueel als in groepsverband. Na een intake en enkele testen wordt bepaald of u naast de educatieve bijeenkomsten individuele oefeningen krijgt of dat u direct aan de beweeggroep kunt deelnemen. Afhankelijk van de ernst van uw klachten zal overleg plaatsvinden met uw arts, specialist of verpleegkundige.

Waarom is HartFit zo uniek?

Er zijn meerdere initiatieven waarbij bewogen (bewegen centraal staat voor deze doelgroep) wordt met deze doelgroep, maar HartFit is het eerste programma dat gerichte fitness, gezonde voeding en leefstijl combineert. Uitkomst van jarenlang onderzoek is dat alleen trimmen of sportief bewegen weinig effect heeft. Een gericht trainingsprogramma met speciale fitnessoefeningen waarbij vooral de spieren getraind worden, heeft het gewenste effect wel! Het is bewezen effectiever dan bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Ook voedingsadviezen (alleen) hebben niet het beoogde resultaat. Mensen met overgewicht vallen soms af, maar ‘eten’ daarbij letterlijk hun eigen spieren op. Dit verhoogt het gezondheidsrisico nog meer. Onderzoek heeft aangetoond dat al deze onderdelen gecombineerd moeten worden met educatie gericht op het bereiken van een gezonde leefstijl.

HartFit is het eerste programma dat alle componenten die nodig zijn, combineert tot een harmonisch geheel. HartFit is gebaseerd op het VET-principe van Fysio Physics: gezonde Voeding, Educatielessen
en speciale Training. Deze drie onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd en de lessen worden gegeven door hiervoor opgeleide therapeuten en trainers.

Voeding: Het HartFit Voedingsplan bevat lekkere en gezonde recepten. Tevens krijgt u les over gezonde voeding, verantwoord koken, tussendoortjes en lekkere tips.

Educatie: Tijdens de speciale groepsbijeenkomsten wordt uitgelegd, aan de hand van een cursusboek, wat de oorzaken en gevolgen zijn van hart- en vaatziekten en wat u er zelf aan kunt doen om deze te voorkomen of de gevolgen te bestrijden. Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen en persoonlijke adviezen.

Training: Het sporten vindt plaats in groepsverband, maar soms is eerst een individuele fase nodig. Via een uitgebreide HartFit-test wordt uw conditie bepaald en bijvoorbeeld ook uw ‘zuurstofopname tijdens inspanning’ gemeten. Ook wordt een individueel fitnessprogramma gemaakt, afgestemd op wat ú kunt. Let op: alleen wandelen of fietsen is onvoldoende. Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen. Door middel van speciale HartFit-testen worden maandelijks de resultaten gemeten en indien nodig wordt het programma bijgesteld. Mede daarom is het HartFit-programma zo succesvol.

Hoe lang duurt de HartFit cursus?

De cursus duurt 26 weken. Maar natuurlijk is het verstandig om daarna zelfstandig of onder begeleiding door te gaan met sporten. Er is wekelijks een groepsbijeenkomst onder begeleiding van een therapeut/trainer. Aansluitend wordt er op aangepast niveau gesport, individueel of in groepsverband. In overleg wordt een beweegplan samengesteld zodat u thuis, buiten of vaker op het centrum kunt sporten.