Diabetes&Fit

Diabetespatiënten moeten meer bewegen, horen ze vaak van hun arts en omgeving. Soms schrijven artsen medicijnen voor, soms een beweegadvies, maar een gerichte aanpak blijft meestal uit. En dat is jammer. Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een goede totaalaanpak en een verandering van de leefwijze geweldige verbeteringen kan geven. De medische specialisten van 'Bewegen Als Medicijn' ontwikkelden als eerste in Nederland een landelijk beweegprogramma, speciaal bedoeld voor diabetespatiënten.

Het allereerste leefstijlprogramma voor mensen met (risico op) diabetes!

Wat zijn de voordelen van Diabetes&Fit?DF_170_x_378_px

  • fitter en energieker
  • een gonder gewicht (afvallen)
  • gezondere bloedglucosewaarden
  • gezondere HbA1c-waarden
  • bewuster omgaan met voeding
  • minder kans op hart-en vaatziekten
  • meer grip op eigen gezondheid

Medicijnen alleen zijn niet genoeg

Bijna iedereen met diabetes type 1 of 2 krijgt insuline of tabletten voorgeschreven. Maar onderzoek toont aan dat mensen die ALLEEN medicijnen gebruiken, steeds meer medicijnen nodig hebben en steeds meer kans krijgen op hart-en vaatziekten. Uit de wetenschappelijke enquetes over dit beweegprogramma is gebleken dat bij alle deelnemers, zelfs mensen met diabetes type 1, het medicijngebruik en het gezondheidsrisico duidelijk afneemt! Deelnemers krijgen een gezonder gewicht en gezondere bloedglucose- en HbA1c-waarden. Ze voelen zich bovendien fitter, energieker en zekerder van zichzelf. Dus wat doet u: alleen medicijnen of komt u in beweging met Diabetes&Fit?

Alleen bewegen is niet genoeg

Het beweegprogramma Diabetes&Fit duurt 12 maanden. Dat is lang in vergelijking met de populaire 12-wekenprogramma's die andere centra aanbieden. Maar onderzoek toont aan dat kortdurende cursussen op lange termijn nauwelijks tot geen resultaat opleveren! Diabetes&Fit-cursus pakt diabetes en de risico's en gevolgen daarvan van alle kanten aan. Daarbij gaan we uit van het VET-principe: de combinatie van Voeding, Educatie en Training. Elke sporter weet dat je voor een goed resultaat ook je voeding moet aanpassen. Let wel: Wanneer je gaat sporten en NIET je voeding aanpast, kan een beweegprogramma juist averechts werken! Het is aangetoond dat je dan eerder je eigen spiereiwitten afbreekt waardoor je stofwisseling verlaagt en je eerder aankomt! Kijk zelf maar eens om je heen hoe weinig mensen succesvol afvallen door alleen meer te bewegen! Daarom krijgt elke deelnemer het Diabetes&Fit Voedingsplan, met lekkere gezonde recepten, speciaal voor mensen met diabetes.  

Leuke educatieve lessen

Naast het beweegprogramma krijgt u van ons ook het prachtige Diabetes&Fitcursusboek waarin alles staat wat u moet weten over diabetes. Elke week besteden we in een theorieles aandacht aan een thema uit dat boek. Hoe maak je bijvoorbeeld een glucose dagcurve? Hoe werken de verschillende medicijnen? Hoe zit het nu precies met hoge bloeddruk? En verantwoord afvallen, hoe doe je dat? Om er zeker van te zijn dat iedereen de stof goed heeft begrepen, houden we na de wekelijkse 'theorieles' een kennisquiz. Het boek bevat bovendien een speciaal voedingsplan met lekkere recepten, speciaal voor diabetici. Een diabetesdiëtist leert u over gezonde voeding, verantwoord koken.

Sporten onder begeleiding van een instructeur

Na deze 'theorieles' gaat u met z'n allen, uiteraard onder begeleiding van een gecerftificeerde instructeur, sporten. Want alleen wandelen, fietsen of Nordic Walking is niet genoeg om de risico's en gevolgen van diabetes te verminderen. Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen. Als u wilt, kunt u naast de groepslessen 1 of 2 keer per week zelfstandig sporten. Elke maand meten we de resultaten zodat u kunt zien hoever u vooruit bent gegaan. De cursusinstructeurs hebben een gedegen opleiding gehad en zijn gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van diabetespatiënten.

Medische specialisten over diabetes

Het diabetesprogramma van Bewegen als medicijn is het eerste leefstijlprogramma voor mensen met diabetes of een risico op diabetes. De methode is ontwikkeld door een team van deskundigen: internisten, diabetesverpleegkundigen (sport) artsen, therapeuten, diëtisten en instructeurs met jarenlange ervaring in hun vakgebied. Wilt u meer lezen over de achtergronden en het medische team achter Bewegen als medicijn? Op deze pagina stellen ze zich graag aan u voor >>

Aanbeveling

Dr. Roel P.L.M. Hoogma, internist/endocrinoloog, Groene Hart Ziekenhuis, Gouda:
'Leefstijlprogramma effectiever dan medicijnen'

Dr._Roel_Hoogma'Als internist verwijs ik al enige jaren mijn diabetespatiënten door naar het diabetes-programma. Het sterke punt van dit programma vind ik dat het een compleet leefstijlprogramma is. Ik ben zeer tevreden over de resultaten. Het is effectiever dan alleen het gebruik van medicijnen. Ik hoop dat alle zorgverzekeraars op korte termijn het programma in hun verzekeringspakket opnemen.'