Beroerte

Wat is een Beroerte?

Een Cerobro vasculair accident (CVA) is de ingewikkelde term voor een beroerte. Omdat het gaat om een blokkade van de bloedsomloop in de hersenen, spreekt men ook wel van een herseninfarct. Door een tijdelijk tekort aan zuurstof en voedingsstoffen Kan het deel achter de verstopping beschadigen en soms zelfs afsterven.

Niet elke verstopping is even ernstig, een verstopping waarvan binnen 24 uur de verschijnselen zijn verdwenen wordt een TIA genoemd.

Veel voorkomende klachten

In de acute fase is er vooral een beperking in het motoriek, spraak en het bewustzijn. In latere fasen zijn dit ook de gebieden waar beperkingen merkbaar zijn. Afhankelijk van de plek en de grote van het CVA kunnen de gevolgen per persoon verschillen. Verlammingsverschijnselen (vaak eenzijdig) is een van de meest zichtbare. Emotionele en gedragsverandering zijn voor buitenstaanders minder zichtbaar maar kunnen voor de persoon en de omgeving heel lastig zijn.

Kom in beweging

Trainen is wellicht niet het eerste waar u aan denkt na een CVA maar toch is het een wetenschappelijk bewezen effectieve manier om risicofactoren te bestrijden en het lichaam te prikkelen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Het programma Senior&Fit is erop gericht om u efficiƫnt maar met oog voor eventuele beperkingen te laten bewegen. Alle instructeurs zijn opgeleid om u volgens de laatste wetenschappelijke inzichten verantwoord en efficiƫnt in beweging te brengen.

U kunt in heel Nederland deelnemen aan Senior&Fit, kijk hier voor een locatie bij u in de buurt.