Astma&COPD

Eigenlijk hoort het geheel automatisch en zorgeloos te verlopen, ademhalen. Voor mensen met Astma en COPD voelt het soms als lucht door een rietje. Door een ontsteking of blokkade van de luchtwegen wordt het ademhalen tijdelijk of chronisch beperkt.

Veel voorkomende klachten

Astma is een aandoening die niet constant aanwezig is. Het wordt voornamelijk aangewakkerd door een allergische reactie op bijvoorbeeld stof. Klachten zijn dan meestal benauwdheid, hoesten of een piepende ademhaling.

Het klachtenbeeld bij COPD is meestal wat constanter. Als gevolg van het chronische karakter zijn benauwdheid, overmatige slijmproductie en een soms piepende ademhaling blijvende gevolgen van COPD.

Kom in beweging

Bewegen is gezond. Juist voor mensen met COPD. Door lichaamsbeweging verbetert u uw uithoudingsvermogen. De spieren waarmee u ademhaalt, worden sterker en uw benauwdheid vermindert en u herstelt sneller van een griep of verkoudheid. Als u voldoende beweegt, blijft u op latere leeftijd langer zelfstandig. U kunt ook makkelijker zelf naar buiten en bij anderen op bezoek gaan.

Het programma LongFit is samengesteld om mensen met ademhalingsproblemen het vertrouwen te bieden om weer te gaan bewegen.

U kunt in heel Nederland deelnemen aan LongFit, kijk hier voor een locatie bij u in de buurt.