Artrose

Artrose is het gevolg van wat we in de volksmond, slijtage van de gewrichten noemen. Aangezien gewrichten levende structuren zijn kun je niet echt van slijtage spreken. Het gaat meer om het proces van kraakbeen afbraak en -aanmaak. Wanneer dit uit balans is en de totale hoeveelheid kraakbeen in een gewricht afneemt, wordt een gewricht vaak pijnlijk. Artrose is geen nieuw en hip verschijnsel. Er is zelfs een dinosaurus gevonden met Artrose.

Veel voorkomende klachten

Behalve pijnlijkheid van het gewricht zelf, zijn ook stijfheid en een stram gevoel veel gehoorde klachten. Vooral na enige tijd van onbeweeglijkheid. Als gewrichten wat verder zijn aangetast kan ook een letterlijk krakend gevoel optreden.

Bij Artrose in de handen ontstaan ook vaak verdikkingen van de vingergewrichten. Dit worden wel de Noduli van Bouchard en Heberden.

Kom in beweging

Als u pijnlijke  gewrichten heeft voelt het bijna logisch om niets te doen. Toch adviseert Bewegen als medicijn om te starten of door te gaan met bewegen. Behalve de voordelen die beweging voor iedereen heeft, helpt het om u spieren sterk te houden. Uw spierkracht zorgt ervoor dat uw gewrichten minder belast worden. Daarbij bevordert het de smering van het gewricht en de aanmaak van kraakbeen

Het Programma Senior&Fit is speciaal geschreven voor de ondersteuning bij het proces van ouder worden. Het programma is voornamelijk gericht op het gezond en fit ouder worden maar houdt rekening met eventuele beperkingen.

U kunt in heel Nederland deelnemen aan senior & fit, kijk hier voor een locatie bij u in de buurt.