abcdefghijklmnopqrstuvwxyz#

Thuisfitness oefeningen

Hoeveel moeten we bewegen?

Er zijn 5 normen waaraan je wekelijks zou moeten voldoen om gezond te blijven:
1. De BeweegNorm (NNGB): 30 minuten per dag, 5x per week
2. De FitNorm: 2-3x per week, 20-30 minuten intensief bewegen (is ook LongNorm)
3. De SpierNorm: 1-2x per week, versterkende oefeningen voor alle grote spiergroepen
4. De BotNorm: kies minimaal 2x per week oefeningen waarbij de bottenbelast worden, bv wandelen  
5. De VariatieNorm: varieren van de beweegactiviteiten voorkomt eenzijdige belasting    

Beweegnorm:

De Nationale Norm Gezond Bewegen (NNGB) is de norm die je minimaal moet bewegen om gezond te blijven: 30 minuten per dag. Dat mag ook 3x 10 minuten. Let wel: dit is de minimale norm dus hoe meer je beweegt, hoe beter.
Activiteiten: wandelen, rustig traplopen, rustig fietsen, golfen, enz. 

FitNorm of LongNorm

Naast het regelmatig 'meer bewegen' is het zinvol om 2-3x per week intensief te bewegen. Dit geeft zowel meer gezondheids effect als een betere conditie, meer uithoudingsvermogen en meer energie. De beweegactiviteit moet zo intensief zijn dat je hartslag en ademhaling iets omhoog gaan en je een beetje gaat hijgen.
Activiteiten: snel wandelen, snel fietsen, joggen, spinning, aerobics, Zumba, tennis, enz.

SpierNorm

Naast hart, longen en bloedvaten is het ook belangrijk om de spieren te trainen. Hierdoor gaat de stofwisseling in de spieren omhoog (je gaat meer verbranden) maar je spieren maken ook hormonen aan die je meer energie geven, je sterker maken, al je cellen verjongen en je een sportiever uiterlijk geven. Het is wetenschappelijk bewezen dat spieroefeningen een guntsig effect hebben op alle chronische ziekten. Ook je weerstand gaat omhoog doordat je meer witte bloed lichaampjes aanmaakt.
Activiteiten: tuinieren, zware dingen tillen, gerichte spieroefeningen, BodyPump, DumbellPower, enz.

BotNorm

Het is ook verstandig voor jong en oud om regelmatig de botten te belasten. Dit voorkomt en vermindert (de kans op) botbreuken, osteoporose en gewrichtsklachten. Door wandelen (low impact belasting) en joggen en hardlopen (high impact belasting) worden de botten gestimuleerd om meer calcium op te nemen. Ook het kraakbeen van de gewrichten word dikker en veerkrachtiger. Hierdoor worden botten en gewrichten steviger. Let wel: ook de aanhechtingen van de spieren op het bot worden steviger.
Activiteiten: joggen, hardlopen, touwtje springen, tennissen, aerobics, stijldansen, enz.

VariatieNorm

Bewegen is positief maar wanneer je altijd hetzelfde doel is het effect minder en heb je meer kans op blessures. Daarom is het belangrijk om de activiteiten te varieren en te combineren.

BAM Thuisfitness

De meeste mensen vinden het gemakkelijk om de activiteiten van de beweegnorm zelf te doen. Maar de FitNorm, SpierNorm en BotNorm zelfstandig halen is vaak een stuk moeilijker. Daarom heeft BAM thuisfitness oefeningen die je daar bij helpen. Deze bestaan uit 2 categorie├źn: spieroefening & fitoefening (voor FitNorm en BotNorm). Natuurlijk verdient het de voorkeur om te bewegen onder deskundige begeleiding. Kijk voor de beste centra bij jou in de buurt bij: locaties